Știți deja că nu aștept o ocazie specială pentru că iubesc să călătoresc și să descopăr lumea împreună cu ai mei, așa ca o fac ori de cate ori am timp sau imi permite buzunarul.
Ne doream o vacanță de Crăciun într-un oraș mare, după experiența din 2023, la Paris, care a fost minunaaata! Atmosfera in perioada sărbătorilor e de vis, cu adevărat. Așa că Moș Nicolae ne-a adus bilete de avion la un super preț, aproximativ 800 de lei dus-întors, 4 persoane. Am zburat cu Wizzair, foarte ok ca întotdeauna; noi nu am întâmpinat niciodată probleme cu ei.
Londra era pe lista mea de ceva vreme. Dar mă șoca mereu calculul hârtiei care zicea că pentru câteva zile la Londra am fi cheltuit tot atâția bani cât pentru un concediu întreg vara, la mare. Dar, ca o pasionata de călătorii, era musai sa trec si Londra pe lista de văzute. Am răscolit tot internetul pentru a găsi o cazare decentă, si am rezervat abia in ziua de Crăciun, că nu mă lasă inima să dau 8 – 10.000 de lei pentru 5 nopți intr-un apartament. În final, am găsit o cameră cu mic dejun la unul din hotelurile lanțului Holiday Inn, condiții bune, curățenie impecabilă.
Când călătorim cu copiii, nu fac planuri. Sofi e încă mică, și nu e plăcut să stai la cozi cu un copil activ, sau morocănos. Așa că ne-am lăsat în voia sorții și am luat fiecare zi la rând. O decizie înțeleaptă de altfel, ținând cont că în ultimele 2 zile eu am făcut febră, frisoane și tot pachetul de zăcut la pat. Așa se face când n-ai timp nici să te îmbolnăvești, o faci in vacanțe.
Să revenim la momentul sosirii în Londra. Rețeaua de transport din Londra este foarte complexă și foarte bine pusă la punct. Așadar, te poți plimba cu autobuzele roșii cu 2 etaje, uber, bolt, taxi, metroul sau tren. Transportul subteran în Londra este uimitor. A treia retea urbana din lume cu cele 11 linii, 402 kilometri, 270 de statii. Orașul e împărțit în 6 zone principale, structurate dinspre Centrul Londrei spre periferie. Zona 1 este în centru. Foarte simplu de ajuns oriunde, perfect organizat, eficient și civilizat. Noi am mers cu Uber de la aeroport la hotel la sosire, cu metrou, tren în cele 6 zile petrecute la Londra și cu Bolt de la hotel la aeroport la plecare.
Londra este capitala și cel mai mare oraș atât al Angliei, cât și al Regatului Unit, cu o populație de 8.866.180 de locuitori în 2022. Zona metropolitană extinsă este cea mai mare din Europa de Vest, având o populație de 14,9 milioane. Culturile diverse ale Londrei includ peste 300 de limbi. E al treilea cel mai mare oraș din Europa după Istanbul, Turcia ( 15.462.452), Moscova ( 13.149.000).
Londra, unul dintre cele mai faimoase orase din lume, un must in materie de calatorii, nu m-a impresionat. Poate doar cu prețurile exorbitante. Nu a fost masă care sa coste mai puțin de 140 de lire, adică 8-900 lei, pentru 3 persoane, și nu am mâncat cine știe ce specialități, pentru că nu au. Fish and chips, un fel de pangasius pane cu cartofi prăjiți la pungă. Sau într-o seară am mâncat într-un pub specific londonez un burger. Specialistul în burgeri, Claudel, a zis ca al nostru de la Bistrița, de la Prime Burger, e de 10 ori mai bun.
Obiecte turistice din Londra





Big Ben, House of Parliament, St Paul’s Cathedral, London Eye, Tower Bridge, Westminster, Trafalgar Square, Buckingham Palace, Chinatown si Soho. Majoritatea acestor obiective turistice le gasesti in zona centrală a Londrei.
Covent Garden, cea mai veche piața din Londra, unde totul se derulează intr-o atmosferă tipic englezescă.
London Eye, o roată gigantică situată pe malul sudic al Tamisei. Structura cu o înaltime de 135 de metri a fost construită ca parte a eforturilor de celebrare ale noului mileniu în capitala Marii Britanii.
Westminster Abbey, biserica cea mai cunoscută din Londra, este locul în care se întâmplă toate evenimentele importante ale familiei regale, inclusiv căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge şi Catherine Middleton, în 2011.
Big Ben este unul dintre cele mai importante obiective turistice în Londra, o emblemă a capitalei britanice. Big Ben arată de-a dreptul încantator atât ziua cât și noaptea, cand fațada şi ceasurile de pe fiecare fața sunt iluminate.
Tower Bridge – celebrul pod din Londra, a fost construit acum mai bine de 100 de ani, in epoca Victoriana, și a devenit unul dintre cele mai importante și cunoscute obiective turistice din Londra. Pasaje pietonale au fost făcute pentru a permite oamenilor să traverseze Tamisa în timp ce podul poate fi ridicat pentru a permite vapoarelor mari sa treacă.
Oxford Street – cea mai cunoscută stradă de shopping din Europa și cea mai aglomerată din Londra. Sau din lume, aș zice eu. La un moment dat eram efectiv blocați, nu ne puteam mișca. Cred că nu am văzut în niciun alt loc atât de mulți oameni pe stradă cum am văzut pe Oxford Street. Decorațiunile de Sărbători sunt minunate, dar nu te prea poți bucura de ele când îți păzești geanta.
În concluzie, călătoria noastră la Londra a fost o experiență valoroasă, oferindu-ne ocazia de a explora un oraș cu o istorie și cultură impresionante. Deși prețurile ridicate și aglomerația din anumite zone au reprezentat provocări, am reușit să ne bucurăm de momente minunate împreună. Fiecare călătorie ne învață lecții prețioase și ne îmbogățește perspectiva asupra lumii. Va recomand să va planificați cu atenție bugetul și itinerariul. Londra rămâne o destinație care merită descoperită, cu toate provocările sale, dar care nu se afla pe lista mea de revizitat.
Pupici.